Uansett spørsmål er svaret mer kompetanse

La deg inspirere av en skikkelig suksesshistorie fra hjerteavdelingen på Østfold sykehus!

I ukas podkast intervjuer vi seksjonsleder Katharina Elisabeth Wollebæk, fagutviklingsrådgiver Berit Marie Nilsen og avdelingsrådgiver Mona Christin Rønnild Halstensen ved hjerteavdelingen på Sykehuset Østfold. Historien deres ble første gang delt i Tidskriftet Sykepleien.

Ved å satse systematisk og målrettet på økt kompetanse over flere år har de oppnådd fantastiske resultater som bedrer blant annet pasientsikkerhet, trivsel hos de ansatte og har gjort rekruttering til avdelingen mye enklere.

Flytting og tilsynssak
I 2015 flyttet hjerteavdelingen inn på det nye sykehuset på Kalnes i Østfold. Dette skapte utfordringer hvor man blant annet mistet både kritisk kompetanse og flere medarbeidere. En tilsynssak i 2017 ble et viktig vendepunkt.

– Vi visste at kompetanseheving var det som måtte til for å snu skuta. Spørsmålet var bare hvordan vi skulle få det til, forklarer Berit Marie Nilsen.

Et stort kompetanseløft ble svaret
Tilsynssaken ble brukt på en konstruktiv måte for å peke på viktige forbedringsområder. Å få på plass en helhetlig, tydelig og konkret plan for kompetanseløft for alle alle ansatte stod helt sentralt i kvalitetsforbedringsarbeidet fra start. Sykehusets kompetanseavdeling var også involvert i prosessen fra start for å hjelpe til med både kartlegging og tiltak.

Et annet viktig tiltak var at det ble gjennomført jevnlige kvalitetsråd, hvor da både fagteamet, ledere, verneombud og tillitsvalgte hadde løpende dialog med avdelingssjefen.

– Det å ha rett kompetanse og ulike roller inn i kvalitetsrådet er avgjørende for å følge opp og justere kvalitetsforbedringsarbeidet fortløpende. At avdelingssjef er involvert skaper også en viktig forankring oppover i organisasjonen helt til klinikksjef, utdyper Berit Marie Nilsen som også er spesialsykepleier i kardiologi.

Kompetansetrapp og «bedside learning»
I podkastepisoden kan du høre hvordan avdelingen jobber med kompetanseheving fra systemnivå til individnivå ved sengekanten. Gode gamle «mester-svenn-prinsipper» tas i bruk i en slags fadderordning som sikrer at behovene til den enkelte ansatte blir ivaretatt, en «skulder-ved-skulder-ordning» som skaper trygghet for de som er på opplæring. Det er også iverksatt egne kompetansetrapper for helsefagarbeidere, hvor man i samarbeid med Fredrikstad kommune tilbyr utdanningsløp med 60 studiepoeng over to år som resulterer i tittelen medisinsk helsefagarbeider.

Økonomi og juss
Økt satsing på kompetanse er innebærer ofte økte kostnader. Bare for å ivareta de strengt lovpålagte kravene til kompetanseheving er det behov for fem fagdager på døgnpost og to fagdager på poliklinikken.

– Kompetanseheving er kjempedyrt, men det er mye dyrere å la være. Å ta ned antall fagdager kan fort bli en ond sirkel med utrygghet, mistrivsel og frafall. Vi opplever at vi har blitt hørt av ledelsen i disse prosessene, forklarer Katharina Elisabeth Wollebæk.

Som en del av videreføringen av prosjektet skal hjerteavdelingen forsøke nye digitale verktøy som en brikke i det helhetlige opplegget. Ved hjelp av digitalisering har andre avdelinger vist at det er mulig å oppnå fantastiske resultater og økt tilfredshet blant de ansatte, samtidig som kostnadene faktisk kan reduseres. Når man digitaliserer innlæring av kunnskap, vil man frigjøre mer tid til anvendelse av kunnskap lokalt og øving på praktiske prosedyrer. Utfordringen med vaktrelatert fravær kan også i mye større grad omgås. Derfor skal hjerteavdelingen ved Sykehuset Østfold eksperimentere med litt digital bensin på fagbålet fra høsten. MedEasy vil være en av leverandørene som avdelingen skal teste ut, og mange av de ansatte gleder seg til dette fordi de har brukt MedEasy under studietiden.

Resultater
Effekten av tiltakene har ikke latt vente på seg, og seksjonsleder ved poliklinikken Katharina Elisabeth Wollebæk deler gjerne resultatene med andre avdelinger som ønsker å satse mer på kompetanse. Listen over positive effekter av innsatsen er lang:

– Økt pasientsikkerhet
– Økt trygghet og mestringsfølelse blant de ansatte
– Bedre samarbeid mellom ulike profesjoner
– Økt engasjement og økt trivsel blant de ansatte
– Bedre kontroll og mer effektiv pasientflyt
– Økt rekruttering og mindre frafall av ansatte
– Kortere ventetid
– Nesten ingen fristbrudd i poliklinikken

Avslutningsvis i podkasten deler Katharina Elisabeth Wollebæk sitt aller beste råd til avdelingsledere som vil satse mer på kompetanseheving:

– Det viktigste er å spille på lag med de ansatte og legge en god plan sammen. Leders hovedansvar blir å sikre tid og ressurser, og så må vi huske at vi må ha det gøy på jobb. Det er tross alt flest hverdager i uka, og lykkes man med dette samtidig som man har det gøy, så etableres det et selvforsterkende engasjement som gjør at de ansatte gleder seg til å gå på jobb.

Relatert:
Pasientsikkerhet handler om kompetanse
Polar prehospital internundervisning ved Finnmarkssykehuset
Sørlandet sykehus inngår avtale med MedEasy
Fagutvikling i en hektisk arbeidshverdag?
Frigjør ressurser med MedEasy sitt internopplæringsverktøy!
Trygghet og mestring på jobb med «faglig påfyll»

Les mer: