Billigere og bedre læring med Medeasy!

Kristine med en stabel bøker

Spar tid, penger og miljø uten å kompromisse på verken læringsutbytte eller eksamensresultat.

Kristine Hebnes Høybakk jobber som sykepleier på sykehjem i Stavanger og deler inspirerende kunnskap og erfaringer via sin instagramkonto @sykepleierkristine.

Hun studerte ved Universitetet i Sørøst-Norge og brukte MedEasy (den gang SykepleiePluss) som et supplement til læreboka i anatomi. Spesielt når pensumboka ble vanskelig å forstå brukte hun videoer for å få pensum til å sitte.

– Jeg likte at kunnskapen ble visualisert, og ikke bare tekst. Å lytte til videoene samt ta notater funket best for meg. I tillegg får man raskt svar fra enten lege eller fagsykepleier på MedEasy hvis det er noe man ikke forstår.

Sykepleiepensum koster over 30 000
Da vi så bildet av Kristine ved siden av alle lærebøkene fra sykepleierstudiet på hennes instagramkonto, utfordret vi henne på om hun hadde oversikt over hvor mye de obligatoriske pensumbøkene hadde kostet. Hun beregnet totalkostnaden til hele 34 287 kroner ved USN. Vi finner tilsvarende pensumlister ved de fleste studiesteder ved å sjekke Akademikas pensumlister.

Masse nytt innhold gjør MedEasy aktuelt hele studiet
Det er fire år siden Kristine fullførte studiet, og siden den gang er innholdet på MedEasy utvidet betydelig med blant annet sykdomslære, farmakologi, legemiddelregning, legemiddelhåndtering, smittevern og mikrobiologi. I tillegg publiseres siste halvdel av det nye psykiatrikurset i løpet av høsten. MedEasy har dermed gått fra å være et supplement i enkelte fag til å være et læringsunivers som som støtter studentene gjennom hele studieløpet.


Hva sparer man på å droppe læreboka i naturvitenskaplige fag?
Vi spurte Kristine om hun hadde brukt mer digitale læringsressurser dersom hun skulle startet på studiene i dag, og ba henne også gjøre sjekk på om det er penger å spare på å bytte ut noen av de tradisjonelle lærebøkene med MedEasy.

– Jeg hadde nok brukt MedEasy enda mer i dag, siden det dekkes flere områder enn tidligere og kvaliteten på innholdet er veldig høy. Det er større muligheter nå for å velge enten eller. Ved å bruke MedEasy i stedet for tilsvarende lærebøker vil du spare over 3000 kroner allerede de to første årene på studiet. Og det er mye penger for en student, understreker Kristine Hebnes Høybakk. Du får også svar på alle faglige spørsmål du måtte ha fra enten lege eller sykepleier i slutten av hver video, og abonnementene inkluderer gratis øvingsoppgaver, flashcards og anatomispill.  

Bruk det som funker best for deg
Det er et krevende studieløp, og det er viktig at den enkelte student velger de læringsressursene som funker best for sitt behov. Noen husker bedre av å lese bøker, mens andre verdesetter fleksibiliteten og tilgjengeligheten ved å ha pensum lett tilgjengelig digitalt. I enkelte fagfelt er pensum så stort og krevende at du uansett bør velge én primærkilde og holde deg til den.

– I anatomi og fysiologi og sykdomslære har du f.eks. ikke tid til å både lese hele boka og se alle videoer på MedEasy. Hvis jeg hadde vært student i dag, ville jeg nok valgt MedEasy, fremfor flere av lærebøkene jeg brukte den gang. Du får lytte, se og aktivt løse eksamensrelevante oppgaver. Jeg synes at spesielt flashcards og flervalgsoppgaver som hører til videoene er helt genialt, og en god måte å lære kunnskap på. At du kan stille spørsmål direkte til foreleseren etter hver video er også en stor fordel sammenlignet med tradisjonelle lærebøker.

Forskning på området viser også at studentenes lærevaner er i endring. I følge en studie publisert i 2020 fra OsloMet oppga studentene dobbelt så stort opplevd læringsutbytte av videoer sammenlignet med pensumbøker. Kristine Hebnes Høybakk understreker likevel hvor viktig det er at valget må ligge hos den enkelte student, og at et stort og variert utvalg av læringsressurser er et gode for studentene.

Jobbe jevnt og stresse mindre
Vi utfordret Kristine på hva annet hun hadde gjort annerledes dersom hun skulle startet på nytt i dag.
– Med den erfaringen jeg har i dag, så skulle jeg nok gått tilbake og si til meg selv, som førsteårsstudent, at du ikke må stresse så mye. Et godt skille mellom arbeid og fritid er viktig. Du må jobbe regelmessig og hardt, men også huske å ta fri og slappe av, for det er like viktig når du er student. 

Lurer du på hva som kreves av arbeidsinnsats første halvår i anatomi og fysiologi finner du sammenligning av innsats og karakter fra over 2000 studenter i fjor her.

Kristines tre beste tips til de som starter på sykepleien i august

  1. Få oversikt
    Les emneplan, og se over hovedtemaene i de ulike emnene.
    Skriv ned viktige datoer på innleveringer og eksamen. 
    MedEasy har en ferdig utfylt studieplan for anatomi og fysiologi for de som skal ta nasjonal eksamen.
  2. Sett deg delmål
    Ikke stress med å kunne alt på en gang. Du kan for eksempel sette deg mål om å lese et bestemt antall sider per dag, eller gjøre et visst antall oppgaver per dag. Det kan være så enkelt som å se 3 videoer hver dag på MedEasy mens man tar notater og deretter gjør 10 flervalgsoppgaver etter hver video.
  3. Ivareta grunnleggende behov.
    Som sykepleier lærer vi om menneskers grunnleggende behov, disse gjelder også for deg! Få nok søvn, spis godt og variert, og hold deg i fysisk aktivitet. Da går læringen mye bedre.

Flere råd og inspirasjon? Følg @sykepleierkristine og @medeasy.no på Instagram.

Vil du kjøpe boka Sår – vurdering og behandling som omtales i podkastepisoden med Kristine, så finner du den her.

Relatert:

Del denne artikkelen

Les mer: