Traumesideleie

Vår påskespesial er et must for alle som jobber med prehospital akuttmedisin, og viser hvordan vi fra lille Norge kan gjøre en stor forskjell i verden med kunnskap og forskning!

I denne podkastepisoden har vi besøk av overlege Per Kristian Hyldmo som tok sin doktorgrad på traumesideleie. Frem til 2005 var det vanlig å la bevisstløse pasienter med skader ligge på ryggen, i frykt for at det kunne føre til alvorlige nakkeskader å vende dem over på siden. Hyldmo og hans kollegaer ved Sørlandet Sykehus mente de hadde en bedre løsning for transport av denne sårbare pasientgruppen.

– Det hjelper lite å unngå å bli lam dersom du dør fordi du ikke får puste , forklarer Hyldmo i ukens podkastepisode

Hør hvordan Hyldmo gikk fra en god idé som han mente kunne bedre prognosen for sine skadde pasienter til en prosedyre som nå er kvalitetssikret og klar til å tas i bruk over hele verden. Historien inkluderer alt fra litteratursøk om snorking til forskning på avansert biomekanisk analyse av kirurgisk påførte ustabile nakkefrakturer på lik i USA.

Per Kristian Hyldmo er overlege i anestesi og jobber i dag som medisinsk rådgiver ved prehospital klinikk, Sørlandet sykehus HF. I tillegg er han førsteamanuensis i prehospital Critical care ved UiS. Han har lang erfaring både fra luftambulanse, akuttmottak og anestesi i tillegg til stort engasjement for undervisning , opplæring og pedagogikk.

Doktorgraden på traumesideleie var finansiert av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Se prosedyren her på deres sider. Resultatene viste at det er bedre å ligge på siden for å ha frie luftveier, og at traumesideleie sannsynligvis ikke er farlig for pasienter med nakkebrudd hvis det gjøres skånsomt.

I podkastepisoden får du også Hyldmos aller beste tips til unge kollegaer som enten er nye i jobben eller som vurderer å jobbe med prehospital akuttmedisin.

Foto: Fredrik Naumann/Felix Features

Relatert:

Treffer du blink faglig ofte nok for dine ansatte?
Finnmarksykehuset inngår avtale med MedEasy
Hør hvorfor Sørlandet Sykehus valgte MedEasy

Del denne artikkelen

Les mer:

Studietips: Lag en studieplan!

Et av våre beste studietips er å lage en studieplan. Her får du vite hvorfor og hvordan, og skal du ta nasjonal eksamen i anatomi og fysiologi i høst har vi laget en fiks ferdig studieplan til deg.

Les mer
Tid for faglig påfyll!

Med «faglig påfyll» holder du deg oppdatert på livreddende kunnskap til vår aller laveste pris. Det er hele 50 % fast rabatt for NSF-medlemmer!

Les mer