Strever du med notater, motivasjon eller begge deler?

Ikke fortvil, vi skal hjelpe deg! Vi har samlet noen spørsmål og utfordringer som er felles for mange for tiden. Vi gir konkrete og konstruktive råd til våre nerdevenner i faglig nød!

Jeg holder på med de mest krevende videoene i timesvis, hva gjør jeg for å rekke alt og komme gjennom alt før eksamen?

Hvis du står fast, så senk kravene til notater. Se ferdig videoen uten å stoppe opp, og fullfør gjerne hele temaet én gang før du heller går tilbake og tar notater i videoene senere. En av de store fordelene med å bruke MedEasy er at det går relativt raskt å få oversikt over et tema ved å bare se videoene. Bruk denne fordelen for hva den er verdt for å få oversikt! Da kan du heller kombinere repetisjon og notater etter at forståelsen av de store linjene er på plass. Selv om du fort ender med å se mange videoer flere ganger, så effektiviserer du tiden det tar å gjøre gode og målrettede notater. Erfaringsmessig er denne strategien raskere enn å stoppe videoen mange ganger i første gjennomgang. Uansett om du ser videoene for første eller andre gang er det alltid lurt å kjøre på med temaspesifikke flervalgsoppgaver i appen etter hver enkelt video. Da aktiverer du større deler av hjernebarken (det er en superboost for langtidshukommelse) og flervalgsoppgavene terper dessuten spesifikt på alle læringsmål til nasjonal eksamen. Vinn-vinn-vinn. Just do it!

Jeg noterer og noterer, men sliter med å se helheten. Hva gjør jeg?

Da er vår anbefaling enkel: Få oversikt først ved å se gjennom alle videoene i et tema uten å stoppe så ofte. Deretter kan du følge vinn-vinn-vinn-rådene i avsnittet over. Det er viktig at man ikke ender med å bli passiv, for da går du glipp av superboost av langtidshukommelsen!

Hvis du har tid er det også en mulighet å notere flittig på første gjennomgang! Det som beskrives i spørsmålet er en helt normal følelse for alle som lærer om kroppen for første gang. Helhetsforståelsen vil komme når man har bearbeidet mange nok tema. En kollokviegruppe kan også være ganske magisk i denne sammenheng, fordi dere da bidrar med ulike brikker i puslespillet som handler om å forstå kroppen.

Dette med å kombinere rask fremgang gjennom hele pensum, og samtidig rekke å ta grundige notater er studentens evige dilemma. Det er ikke en entydig fasit på hva som er best. Du må finne den metoden som fungerer best for deg! Her ser du noen gode tips og råd vi fikk fra våre følgere på Instagram!

Jeg føler rett og slett at jeg ikke mestrer dette, og er i ferd med å gi opp. Akkurat nå blir det nesten litt selvoppfyllende profeti, for jeg gjør alt mulig annet enn å lese.

Dette er en vond følelse som mange opplever i større eller mindre grad flere ganger i løpet av høstsemesteret. Det er heldigvis minst to konstruktive og gode veier ut av dette:
1) Gjør en ærlig og kritisk vurdering av om du legger ned nok innsats. Den vanligste årsaken til å oppleve lite mestring er at man rett og slett ikke har kommet langt nok i pensum. Ingen opplever mestring fra start. Hvis man vil mestre tunge løft under trening, så må man øve ofte og mye. Det er akkurat samme oppskrift som gjelder når man lærer om kroppen. Våre data viser at mestring, og dermed trolig også følelsen av mestring, er raskt stigende fra og med det punkt hvor man har sett > 50 timer video og har løst > 1000 flervalgsoppgaver. Dersom du ikke har nådd hit er det en en enkel måte å løse dette på: Ikke gi opp, jobb hardere! Just do it!

2) Kollokviegruppa kan virkelig redde både motivasjon og mestringsfølelse når novembermørket senker seg! Det å forplikte seg i en kollokviegruppe bidrar også til å holde arbeidsinnsatsen oppe! Hva med å se videoer sammen, og deretter diskutere og gjøre flervalgsoppgaver sammen på storskjerm? Bare pass på at ikke det blir en «sutrekollokvie». Man kan og bør snakke om alt som er krevende, men hvis tema i gruppa blir frykten for å stryke, bør man vurdere å legge ned kollokviegruppa. Det er bare to grupper som holder ut sutring om nasjonal eksamen i anatomi og fysiologi: Din nærmeste familie og andre som står i fare for å stryke. I stedet for sutring kan man ta tak og innføre sutreforbud, ta en felles løpetur og hvis ingenting annet fører fram – innfør sjokoladepåbud i kollokviegruppa! Hvem kan sutre da?

Jeg er bekymret for om jeg skal rekke gjennom pensum før eksamen! Jeg føler jeg har jobbet bra, men ligger langt bak planen jeg satt opp i august. What to do?

Først og fremst! Just do it! Kom deg gjennom 100 timer og gjør mest mulig flervalgsoppgaver når du fullfører hvert tema! Hvis du har anledning til å skaffe vårt kompendium, så er det en stor hjelp for å effektivisere notat-prosessen. I kompendiet har vi nemlig skrevet ned det aller viktigste for deg, men etterlatt plass til at du også kan supplere litt. Et velbrukt kompendium er et fantastisk effektivt verktøy for repetisjon i ukene frem mot eksamen!

Kort oppsummert: Just do this:
1) Popp popkorn og trykk play. Se minst 100 timer video på MedEasy!
2) Gjør flest mulig flervalgsoppgaver i MedEasy-appen (helst > 2500 før eksamen)
3) Vær aktiv i forelesninger på skolen og bruk kollokviegrupper aktivt i perioder der motivasjonen er i en bølgedal. Er det helt krise: Spis sjokolade mens du ser videoer i stedet for å sutre.

Del denne artikkelen

Les mer: