Den nye studiehverdagen

Akkurat nå befinner de fleste seg hjemme fremfor på lesesalen eller biblioteket. Mange synes at dette er en stor omveltning fra de vanlige rutinene og vanene, og at det er litt trasig å komme i gang hjemme.

Men fortvil ikke, vi er helt sikker på at du kan klare det! For å hjelpe deg som kanskje ikke er vant med å jobbe hjemmefra eller som føler at effektiviteten ikke er der den burde være, skal vi i MedEasy prøve å hjelpe deg på veien med noen gode tips og triks!

1. Behold morgenrutinene dine
Vi har i et tidligere innlegg skrevet om gode morgenrutiner som skal hjelpe deg med å få en god start på arbeidsdagen. Bruk disse! Selv om du nå befinner deg hjemme hele dagen betyr det ikke at arbeidet står stille. For å lettere kunne skille arbeid fra fritid anbefaler vi deg at du setter alarmen din til normal tid, kommer deg ut av pysjen og holder de normale rutinene du ellers ville hatt om du skulle dratt på skolen eller universitet.

2. Lag deg en arbeidsplass
Greit. Du har kommet deg opp på morgenen og er klar for å sette i gang dagen. Da er det viktig at du finner deg en plass som er satt for arbeid, og kun for arbeid. Her er det mange muligheter! Noen er hos foreldrene sine, andre i et fullstappet kollektiv og noen er kanskje alene. Her må du finne rommet eller plassen som passer deg best. Akkurat slik som du gjør når du kommer inn inngangen på biblioteket og må velge mellom ledige plasser.

Vi anbefaler å finne et rom der du kan sitte alene og bli minst mulig forstyrret. Hvis du har et vindu i nærheten får du inn naturlig lys, det kan være godt når du skal jobbe. Kanskje må du ommøblere litt for å få laga deg en god plass. Da får du litt trening med det samme!

3. Lag en plan for dagen, og hold deg til den
Hjemme er det mange distraksjoner som kan være mer fristende å utøve enn å lese de neste sidene med pensum. Lag deg en konkret plan for dagen. Hvilke kapitler skal du lese? Hvilke oppgaver skal gjøres? Hvor langt skal du skrive på oppgaven?

Planen du har satt deg for dagen må ha et konkret mål. Forsøk å unngå distraksjoner før planen din er gjennomført. Synes du det er litt strengt? Det er viktig for å holde progresjonen og motivasjonen for dagen i gang. Samtidig vil fritiden du får etter å ha gjennomført planen din føles desto bedre!

4. Begrens forstyrrelser og distraksjoner
Det er klart at det er flere forstyrrelser hjemme enn på lesesalen. Men kanskje du kan minske mengden distraksjoner? Mye kan gjøres ved å isolere seg på et rom hvor det ikke befinner seg skjermer (bortsett fra den som du bruker til MedEasy, da).

Den største synderen er likevel mobiltelefonen. Men her har vi et godt tips: Det finnes mange apper som kan hjelpe deg. Gjør et lite søk, og finn en god en! De kan sperre varsler som ellers ville kommet inn, samtidig som den premierer deg for tiden du ikke bruker telefonen. Motiver vennene dine til å bruke samme app, så kan dere konkurrere om å ikke bruke telefonen!

5. Ta luftepauser
Frisk luft er viktig. Men akkurat nå synes vi likevel at du skal holde deg mest mulig inne, men kanskje du kan sette opp vinduet? Når du trenger en luftetur, hold god avstand til andre.

6. Beveg deg
Legg inn en treningsøkt eller aktivitet i løpet av dagen. Her er det bare kreativiteten som setter grenser. Nettet oser av inspirasjonsvideoer og tips til hvordan dette kan løses. Det aller beste er om du allerede i forkant velger ut en treningsøkt eller aktivitet og integrerer den i planen din for dagen.

7. Avtal virtuelle kollokvier
Det kan fort bli en smule ensomt å plutselig skulle lese alene hele dagen. Her vil de virtuelle hjelpemidlene komme deg til gode.

Avtal med lesekameratene dine om å ha en videosamtale på slutten av lesedagen for å gå igjennom pensumet dere har lest, eller avtal at dere skal gå igjennom en spesifikk arbeidsoppgave. Dere kan også velge å lage grupper sammen hvor dere utarbeider en ukeplan sammen og har oppfølging med hverandre om hvordan det gjør.

Bruk hverandre! Det er viktig å huske på at dette er noe vi alle står sammen i. Det er derfor viktig at vi også støtter om hverandre. Selv om du kanskje håndterer hjemmekontoret med glans, er det ikke sikkert at kameraten din i klassen også gjør det. Send en melding og spør hvordan det går med de andre på studiet ditt. Spør om dere skal jobbe sammen, og motiver hverandre!

Del denne artikkelen

Les mer: