ADHD, lærevansker og sykepleierstudier – går det an?

Å studere sykepleie er krevende, men hvordan mestrer man det med ekstra utfordringer som ADHD og lese- og skrivevansker?

I ukas podkast kan du høre hvordan Tonje Stolpnes har tatt utfordringene på strak arm og deler sin inspirerende historie om hvordan hun navigerte seg gjennom skole, eksamener og praksis – og fant gode strategier som fungerte. Hun opplever også at ADHD-diagnosen har gitt henne noen akuttmedisinske superkrefter!

Drømmen om å bli sykepleier
Tonje har alltid visst at hun ville bli sykepleier. Likevel var veien dit ikke enkel. Hun slet med konsentrasjon og læring på videregående og brukte ekstra tid på å fullføre påbygg. Da hun endelig kom inn på sykepleierstudiet i 2023, følte hun en enorm glede og lettelse.

Men overgangen til universitetet var stor. Fra å være vant til en mer tilrettelagt skolehverdag, måtte hun plutselig håndtere en selvstendig studiehverdag hvor det meste av læringen skjedde på egen hånd, uten oppfølging fra lærere. Dette krevde helt nye strategier for å holde konsentrasjonen oppe og få fagstoffet til å sitte.

Den skumle anatomieksamen
For mange sykepleierstudenter er nasjonal eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi en av de største utfordringene. Tonje var godt forberedt på at dette kom til å bli vanskelig, men hun ble likevel overveldet da undervisningen startet. Auditoriet var fullt av lyder som tastaturklapring, hvisking og småforstyrrelser, og det gjorde det umulig for henne å fokusere.
Hun begynte å bruke digitale læringsressurser som MedEasy, men også dette krevde tilpasning. Lange videoer var utfordrende, så hun skrudde opp avspillingshastigheten for å holde oppmerksomheten oppe. Likevel ble første eksamensforsøk en skuffelse. Hun fikk ikke tilstrekkelig tilrettelegging, og det ble en fullstendig «sensory overload» som gjorde at hun strøk.

Men Tonje ga ikke opp. Hun søkte om bedre tilrettelegging og gikk inn i andre forsøk med en ny strategi. Med ørepropper, et mindre eksamenslokale og en tydeligere plan for repetisjon, besto hun eksamen på neste forsøk.

ADHD som en styrke
I praksis erfarte Tonje at ADHD også kunne være en fordel for henne. Spesielt i akutte situasjoner, hvor det er behov for raske avgjørelser og skarpt fokus, viste hun at hun kunne holde roen når det stormet som verst. Hun merket at hun trivdes best når hun hadde mange oppgaver å håndtere samtidig, og at hun ble mer skjerpet når det skjedde mye rundt henne.

Dette har gjort at hun allerede nå har en tydelig drøm om å jobbe i akuttmottak. Der er tempoet høyt, og ingen dager er like – en perfekt match for hennes måte å jobbe på.

Effektiv studieteknikk
Da sykdomslæreeksamen nærmet seg, visste Tonje at hun måtte finne en læringsmetode som virkelig fungerte. Hun og en medstudent reserverte et rom på campus og brukte en tavle til å lage tankekart.

Først skrev de ned alt de trodde de kunne om et tema, for eksempel kols. Deretter snudde de seg bort fra tavla, så en video fra MedEasy, og gikk tilbake til tankekartet for å fylle på med ny kunnskap. Ved å bruke denne teknikken fikk de aktivisert flere sanser – de så, hørte, skrev og diskuterte – noe som gjorde det lettere å huske stoffet.

Den største lærdommen var at det ikke alltid er nødvendig å kunne alt på forhånd før en kollokvie. Læringen skjer mens man jobber med stoffet, stiller spørsmål og finner svar sammen.

Tankekart over «akutt koronarsyndrom» på en tavle.
Inneholder oversikt over symptomer, diagnostikk og behandling.

Råd til studenter
Tonje har lært mye på veien og har flere gode råd til andre studenter som har ADHD eller som møter lignende utfordringer:

  • Vær åpen om utfordringene dine. Jo tidligere du søker tilrettelegging, jo bedre.
  • Finn en læringsmetode som funker for deg – prøv deg frem, og ikke vær redd for å teste nye studieteknikker.
  • Bruk hjelpemidler som flashcards, videoressurser og kollokviegrupper.
  • Sørg for gode arbeidsforhold – enten det er ørepropper på eksamen eller en rolig studieplass.
  • Husk at du alltid får nye sjanser! Det er ikke et nederlag å prøve igjen.

Konklusjon
For Tonje har ADHD vært både en utfordring og en ressurs. Gjennom prøving og feiling fant hun en studieteknikk som fungerte for henne, og hun lærte viktigheten av tilrettelegging og egeninnsats.

Hun beviser at det går an å lykkes i sykepleiestudiet – selv med hindringer på veien. Det viktigste er å finne sin egen måte å lære på, bruke de hjelpemidlene som finnes og aldri gi opp.

For de som vurderer sykepleierstudiet, men er usikre på om de vil klare det, har Tonje et klart budskap: «Jo da, det går fint, det!»

Hør hele intervjuet med Tonje i MedEasy-podden🎧

Les mer:

Tid for faglig påfyll!

Med «faglig påfyll» holder du deg oppdatert på livreddende kunnskap til vår aller laveste pris. Det er hele 50 % fast rabatt for NSF-medlemmer!

Les mer