Hva skal til for å bestå nasjonal eksamen?

Å øve til nasjonal eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi kan føles overveldende. Hvordan gjør man det på best mulig måte? Og er det pugg eller forståelse som gjelder?

I en ny episode av MedEasy-podkasten er det akkurat dette vi diskuterer, sammen med sykepleierstudent Elise Mikkelsen.
Hun deler sine erfaringer fra en intens leseperiode – fra knuste telefoner i frustrasjon til toppkarakter på eksamen. Her kan du få noen gode tips fram mot konteeksamen – og kanskje en aldri så liten motivasjonsboost i tillegg!

Elise Mikkelsen, sykepleierstudent

Hvordan jobbe effektiv med eksamensforberedelsene?

Elise beskriver sin egen studiehverdag som intensiv, men strukturert. Hun la opp løpet sitt slik at hun fikk mest mulig ut av tiden sin, samtidig som hun unngikk unødvendig stress. Basert på hennes erfaringer og forskning på læring, er dette noen av de viktigste rådene:

Ha en konkret plan fra dag én:
Eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi krever at du har et godt grunnlag og gjør en god jobb gjennom hele semesteret. Elise anbefaler at du starter tidlig og har en tydelig plan for hva du skal gjøre hver uke. Få oversikt over pensum, sett av faste tider til lesing, videoer, oppgaver og repetisjon – og fordel det du skal gjøre ut over hele semesteret!

Finn den måten du lærer best på:
Det er mange ulike måter å lære på, men en felle kan være å stole for mye på én metode. Elise valgte å veksle mellom flere ulike studieteknikker:

  1. Video og lyd:
    Hun så og hørte på MedEasy-videoer også når hun gikk tur, kjørte bil og gjorde husarbeid.
  2. Visuelle hjelpemidler:
    Elise brukte kort med farger, stikkord og tegninger til å huske komplekse temaer
  3. Diskusjon med andre:
    Det å diskutere og forklare temaer høyt – enten med for seg selv, venner eller studiepartner – bidro til bedre forståelse. Hvis du kan forklare noe enkelt, så har du forstått det!

Forstå før du pugger:
Noen ting må pugges, som knokler og muskler i kroppen, men forståelse er nøkkelen for å lykkes! Hvis du forstår sammenhengene, hvorfor og hvordan noe skjer, så blir det også lettere å bruke kunnskapen videre.

Test deg selv:
Elise løste tusenvis av flervalgsoppgaver gjennom semesteret. På den måten kunne hun oppdage hvor hun hadde huller i forståelsen, og få en mulighet til å rette det opp før eksamen.

Ikke glem fysisk aktivitet og pauser:
Hjernen lærer best når du tar pauser og holder kroppen i aktivitet. Elise gikk turer, trente og sørget for å ikke bli sittende stille for lenge.

Når ting ikke går som planlagt:
Noen ganger møter du motgang. Kanskje du strøk på en eksamen, kanskje du slet med å komme i gang? Det er lett å tenke at alt håp er ute, men sannheten er at du allerede har lagt et grunnlag. Kunnskapen du har opparbeidet deg, er ikke borte – den trenger bare å bli bygd videre på.

Forståelse vs. pugging – hva fungerer best?

Mange tror at veien til gode resultater er å pugge mest mulig. Og ja, noen ting må du rett og slett lære utenat – som navnet på knoklene i kroppen. Men skal du virkelig mestre et fag, må du forstå hvordan ting henger sammen.

Du kan pugge en liste med nyrenes funksjoner, men hvis du ikke forstår hvordan de jobber sammen med hjertet, blodårene og resten av kroppen, blir det vanskelig å bruke kunnskapen i praksis. Og det er jo ikke snakk om å bare bestå eksamen, du skal også bruke kunnskapen som sykepleier!

Hør hele podkasten med Elise her!

Les mer:

Tid for faglig påfyll!

Med «faglig påfyll» holder du deg oppdatert på livreddende kunnskap til vår aller laveste pris. Det er hele 50 % fast rabatt for NSF-medlemmer!

Les mer