Hodepine er en av de vanligste plagene vi har i Norge. 37 % av befolkningen oppgir at de plages med hodepine, og 20 % har vært borte fra jobb grunnet hodepine de siste 3 månedene.
Hodepine er rett og slett smerte i hodet. Smerten kan komme fra mange forskjellige strukturer i hodet, som bihuler, blodårer, nerver, muskler og hjernehinner. Vi deler hodepine i to grupper: primær og sekundær hodepine.
Primær hodepine er når hodepinen er en sykdom i seg selv. Migrene, spenningshodepine og klasehodepine er de tre vanligste primære hodepinene vi har. Sekundær hodepine er når hodepinen er et tegn på en annen bakenforliggende sykdom. For eksempel kan bihulebetennelse eller hjernehinneblødning gi hodepine, i tillegg til andre symptomer.
Denne inndelingen bruker vi også når vi undersøker og diagnostiserer pasienter med hodepine. Vi prøver å finne ut om pasienten har en primær hodepine eller en sekundær hodepine.
Å skille primær fra sekundær hodepine får vi nesten alltid til ved hjelp av sykehistorie og undersøkelse av pasienten, hvor vi er spesielt oppmerksomme på såkalte røde flagg. Røde flagg er faresignaler som kan tyde på alvorlig bakenforliggende sykdom som hjernesvulst og hjernehinneblødning. Pasienter med røde flagg må undersøkes og utredes videre for å utelukke alvorlig sykdom som årsak til hodepinen.
Er det en primær hodepine er det ikke en farlig sykdom som gir plagene. Pasienten kan likevel ha mye plager, og det er viktig å tilby god informasjon og behandling for å gi god livskvalitet.
Mistenker vi en sekundær hodepine må vi undersøke videre for å finne den bakenforliggende sykdommen og behandle sykdommen som vi finner.