
Mastitt oppstår vanligvis på grunn av overproduksjon eller manglende tømming av melk hos ammende kvinner. Dette fører til at melk hoper seg opp i brystet (melkestase), og det gir betennelse i brystvevet rundt melkekjertlene. Betennelse i vevet og opphopning av melk øker risikoen for at det i tillegg utvikles en bakteriell infeksjon.
Symptomer på mastitt utvikler seg vanligvis raskt og inkluderer smerter, hevelse og rødhet fra brystet. Ved utvikling av bakteriell infeksjon vil feber og sykdomsfølelse også være å forvente.
Diagnosen stilles ut fra sykehistorie og funn, uten behov for andre undersøkelser. Hvis det er mistanke om bakteriell infeksjon, er det vanlig å dyrke morsmelken for å se etter bakterier og få hjelp til valg av antibiotika.
Den beste behandlingen er god ammeveiledning som kan forebygge mange tilfeller av mastitt. Dersom det oppstår mastitt vil behandling bestå av hyppig tømming av brystet enten ved amming eller brystpumpe, smertelindring etter behov og tillegg antibiotika ved tegn til infeksjon eller hvis tømming av melk ikke fører til bedring. Komplikasjoner er sjeldent, men i enkelte tilfeller kan det utvikles abscess, pussansamling, i brystvevet. Abscess diagnostiseres ved ultralyd og behandles ved å kirurgisk drenere, tømme ut, pusset.