Det kan være ekstra smart å slå av flest mulig varsler og forstyrrelser fra telefonen når du pugger.
Les merGode tips og eksamenstriks
Etter en periode med hjemmeeksamen i anatomi og fysiologi som følge av pandemi, så skal nå eksamen igjen arrangeres som skoleeksamen. Det blir altså premiere på digital skoleeksamen!
Vil den ligne fjorårets korona-eksamen, eller være mer lik tidligere eksamener?
NOKUT har lagt ut nyttig informasjon om høstens eksamen på sidene sine. Hjemmeeksamenene under korona har bestått av flervalgsoppgaver, og har vart i tre timer. Nå når det er tilbake til skoleeksamen vil det fortsatt være en del med flervalgsoppgaver, men det vil også være en del med skriveoppgaver – den litt mer klassiske oppgavetypen som gjør at du fortsatt må være verdensmester på spørreord! Vi vet ikke fordelinga av oppgavetyper, men det er meldt at eksamen igjen skal inkludere en blanding av flervalgsoppgaver og skriveoppgaver. Historisk sett har nasjonal eksamen testet ganske bredt med avgrensede spørreord (nevn og beskriv), og redegjørelser har vært vektlagt i mindre grad. Basert på dette tror vi det vil være smart å både øve gjennom alle gamle eksamensoppgaver, og samtidig gjøre flest mulig flervalgsoppgaver i medeasy-appen.
Det vi vet helt sikkert er at eksamenstida er fire timer, og oppgavene vil som tidligere være forankra i læringsutbyttebeskrivelsen for anatomi, fysiologi og biokjemi. Det vil si at kan du alle læringsmålene, så får du ingen overraskelser på eksamen!
Det er utrolig spennende hver gang det skjer endringer som dette, og skjønner at det kan føles litt usikkert når det kommer en ny eksamensform. Men sats på å få nerderaketten til himmels, så er vi sikre på at det kommer til å gå fint!
I forelesningene anbefaler Nils Christian gjentatte ganger skisser. Både for å huske bedre når man øver, men også på selve eksamen. På digital eksamen kan vi ikke tegne. Hva gjør vi da?
Enkle skisser og «stikkord og piler» er fortsatt geniale verktøy når du skal lære anatomi, fysiologi og biokjemi. Både når du lærer alene med MedEasy, men også i kollokviegrupper. Tidligere har de som lærer seg denne kunsten også hatt en ekstra fordel på eksamen fordi skissene kan erstatte mye tekst og dermed spare tid (med mindre spørreordet er «gjør rede for»). Med digital eksamen vil man dessverre ikke kunne legge ved skissene som en del av besvarelsen. Vi tror likevel skisser har en funksjon også på denne eksamen. Det er nemlig lov å ha kladdeark og penn ved siden av datamaskinen der man tar eksamen. Vi tror fortsatt at det kan være nyttig å kladde skisser og deretter beskrive disse i tekst, på samme måte som man tidligere uansett måtte gjøre når man fikk «gjør rede for»-oppgaver. Å beskrive en skisse på et kladdeark vil fungere som en glimrende disposisjon for besvarelsen! Da skriver man gjerne besvarelsen raskere og mer strukturert, samtidig som man reduserer risiko for slurvefeil, sammenlignet med å bare begynne å skrive uten plan på forhånd.
Må jeg forberede meg annerledes til eksamen fordi den er digital? Hva bør jeg tenke på?
Det meste av forberedelser bør foregå akkurat som før. Her er det viktigste for de som bruker MedEasy som primærkilde (i prioritert rekkefølge):
1) Se 100 timer video
Da er du gjennom alle emner og har også rukket å repetere det viktigste flere ganger. Sensor liker ikke sorte hull i kunnskapen, så pass på å komme gjennom alt!
Videoene fra MedEasy dekker alle læringsmål!
2) Gjør 2500 flervalgsoppgaver i medeasy-appen
Disse oppgavene terper spesifikt på momentene i læringsutbyttebeskrivelsen og sikrer at du er best mulig forberedt på flervalgsdelen.
3) Øv på tidligere eksamensoppgaver fra NOKUT
De viktigste tingene testes regelmessig på eksamen uavhengig av eksamensform. Pass på at du ikke går glipp av alle gamle eksamensoppgaver, ved hjelp av disse lærer du deg også hva som kreves ved ulike spørreord.
Noen ting vil også være lurt å tenke spesielt på når det er digital eksamen:
4) Øv på å svare på tekstoppgaver på data
Det finnes mange måter å spare tid på når man skal besvare anatomi- og fysiologioppgaver. Det er viktig at du ikke utelukkende øver på innlagring av kunnskap, men at du samtidig husker å øve på uthenting av kunnskap. Siden du skal skrive på data på eksamen, er det lurt å skrive på data når du øver. Stikkord og piler funker også i ren tekstform på data (se bilde lengre ned).
5) Øv på å ha dårlig tid
Ettersom det pleier å være dårlig tid på nasjonal eksamen, kan det være lurt å øve seg på å svare under tidspress. Det gjelder også på flervalgsoppgaver, men kanskje spesielt på skriveoppgavene.
Digital nasjonal eksamen har noen fellestrekk med en helt vanlig vakt i et akuttmottak eller sykehjemsavdeling: Forvent dårlig tid og mange ulike og krevende oppgaver! Betingelsene er like for alle. Selv om du har dårlig tid, så les oppgavetekstene nøye, og nullstill mellom hver oppgave.
Er du usikker på en flervalgsoppgave, så er det ingen grunn til å få panikk eller gi opp.
Prøv å eliminere svaralternativer med åpenbare feil.
Da øker sannsynligheten for å velge rett alternativ.
Jeg begynner å få fullstendig panikk, hva gjør jeg?
De fleste sykepleiestudenter som skal ta nasjonal eksamen kjenner på nervøsitet, og det er jo faktisk en bra ting! Nervøsitet er prestasjonsfremmende i sentralnervesystemet, så lenge den ikke får ta fullstendig overhånd! For noen hjelper det å tenke på nasjonal eksamen i et større perspektiv. Det er jo ikke en ny pandemi eller dødelige antibiotikaresistente bakterier. Det er ikke global oppvarming. Det er ikke kreft eller annen alvorlig sykdom. Det er ikke krig eller flukt, og det er heller ikke en kjæreste som slår opp.
Og viktigst: Dette er definitivt ikke en eksamen som definerer deg som person, hvor smart du er, eller ditt menneskeverd.
Tvert imot er eksamen bare et sjekkpunkt på din reise mot å bli så flink sykepleier som mulig! Skulle noen av ulike årsaker mislykkes på første forsøk, anbefaler vi faktisk å feire at man får enda mer tid til å lære om den fantastiske kroppen vår. Det er nemlig anatomien du lærer i dag som redder liv i morgen! Eksamensformen er ny og uvant, men kunnskapen som skal testes er akkurat den samme som før.
Husk at denne eksamen er for pasientene dine – ikke deg selv!
Din kunnskap er deres trygghet.