Har forstått at røde blodceller brytes ned i milten. Men skjer dette andre steder i kroppen også? Spiller makrofagene en rolle i nedbrytningen?
Hva er forskjell på SaO₂ og SpO₂?
Det står at produksjon av erytrocytter er avhengig av nok jern, folinsyre, B12 og proteiner. Men senere står det at tilgjengelighet av jern, B12 og folinsyre er nødvendig for dannelse av nye blodceller. Her ble ikke proteiner nevnt. Hvorfor ikke?
Vi har lært at en kan leve uten milt, men hvordan vil kroppen da regulere fjerningen av gamle erytrocytter?
Vil man ha et dårligere immunforsvar uten milten?
I denne videoen lærer du om beinmargens produksjon av blodceller, og om hvordan blodcellene utvikler seg i ulike cellerekker. Du får en innføring i de ulike blodcellenes funksjon, med særlig vekt på erytrocyttene (de røde blodcellene).
Sist oppdatert 28.7.2020
Referer til denne forelesningen ▾