
Med «faglig påfyll» holder du deg oppdatert på livreddende kunnskap til vår aller laveste pris. Det er hele 50 % fast rabatt for NSF-medlemmer!
Les mer
I ukas podcastepisode ble det litt forsinket nyttårsfyrverkeri da Eva Nilsen Briggs og Malin Aarmot kom på besøk! Hør deres inspirerende historie om hvordan de har taklet både nasjonal eksamen og overgangen til sykdomslære. Episoden ble en herlig blanding av ærlige erfaringer, praktiske tips og morsomme historier fra studietiden.
Studieteknikker som fungerer
Eva og Malin delte hvordan de strukturerte sykdomslærepensumet sitt ved å kombinere videoer fra MedEasy med forelesninger og også tradisjonelle lærebøker. De fortalte hvordan de laget egne flashcards med nøkkelbegreper og sykdomsmekanismer, noe som hjalp dem å huske og forstå komplekse temaer. Å lage egne kort gjorde at kunnskapen festet seg bedre enn ved bare å se videoer eller lese.
Eva og Malins beste studietips:
1. Vanlige og akutte sykdommer først:
Fokuser på de viktigste sykdommene først, det vil si vanlige kroniske sykdommer og akuttmedisinske tilstander der manglende kunnskap får størst konsekvens. Prioriter de store temaene for å få en god oversikt.
2. Lag egne flashcards:
Skriv ned nøkkelbegreper og sykdomsmekanismer.
3. Se videoer før forelesninger:
Dette gir forståelse som forsterkes og utdypes når man er i auditoriet på skolen.
4. Jobb i grupper:
Snakk sammen, diskuter vanskelige temaer og test hverandres kunnskap med f.eks. tidligere eksamensoppgaver eller flashcards.
5. Veksle mellom kilder:
Bruk forelesninger, bøker og digitale ressurser.
Teori møter virkelighet i praksis
Når teorien møter praksis, blir alt enda mer spennende – og krevende. Eva delte hvordan hun merket hvilke kunnskapshull hun måtte fylle mens hun var i praksis. Hun opplevde det som ekstra motiverende å kunne gå tilbake til MedEasy-videoene for å fylle på med nødvendig informasjon i en hektisk praksishverdag.
NSF-medlemmer har hele 50 % rabatt på abonnementet «faglig påfyll» som gjør at man kan se fem valgfrie videoer hver måned så mange ganger man vil. For noen er ikke dette nok, men for mange vil det være tilstrekkelig i de mest hektiske månedene med praksis.
Kunstig intelligens: Venn eller fiende når man skal lære sykdomslære?
En annen spennende del av samtalen handlet om bruken av kunstig intelligens, som f.eks. ChatGPT, i studiene. Både Eva og Malin har testet det ut, men er forsiktige med å stole helt på svarene de får. Vi snakket om potensialet og farene ved KI i helsefaglig utdanning. Ofte får man nyttige og gode forklaringer, men ganske ofte får man veldig overbevisende svar som er helt feil fordi ChatGPT har valgt dårlige kilder eller misforstått spørsmålet. Konklusjonen var klar: Bruk dette som et ekstra verktøy, men vær veldig kritisk til svarene du får når det gjelder kunnskap som skal brukes i pasientrettet behandling.
Lytt til episoden her og la deg inspirere!
Relatert:
Veien til toppkarakter i sykdomslære
Camillas beste tips for å mestre sykepleiestudiene
Billigere og bedre læring med MedEasy
Vanskelig å få oversikt over pensum i sykdomslære?
Med «faglig påfyll» holder du deg oppdatert på livreddende kunnskap til vår aller laveste pris. Det er hele 50 % fast rabatt for NSF-medlemmer!
Les merÅ øve til nasjonal eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi kan føles overveldende. Hvordan gjør man det på best mulig måte? Og er det pugg eller forståelse som gjelder?
Les merÅ studere sykepleie er krevende, men hvordan mestrer man det med ekstra utfordringer som ADHD og lese- og skrivevansker?
Les mer