Kan sensor gi minuspoeng for feil svar på eksamen?

Kan du få minuspoeng på eksamen? Hva er det egentlig som avgjør hvilken karakter sensor ender opp med å gi deg?

Det korte svaret er nei. Det blir ikke gitt minuspoeng på deloppgaver på eksamen. Det laveste man kan oppnå på hver deloppgave er null poeng.
Det er egentlig ikke så komplisert, men vi ser litt nærmere på det likevel!

At man ikke kan få minuspoeng betyr helt konkret at det er mye smartere å resonnere bort alternativer og deretter gjette på flervalgsoppgaver hvis alternativet ditt er å svare blankt. Men det betyr ikke at du kan gjette eller skrive deg bort på tekstbesvarelser uten at det kan gå ut over karakteren din til slutt!

På langsvarsoppgaver spesielt skal man vise forståelse, og åpenbare tegn på at man ikke mestrer temaet vil ikke kunne gi full uttelling. Det betyr at hvis du har med momentene som nevnes i sensorveiledninga, men i tillegg skriver deg bort sånn at du viser at du ikke har den forståelsen oppgaven krever, så vil du ikke få full skår.

Kort oppsummert:
For hver enkelt oppgave på eksamen er det angitt en viss mengde poeng – svarer du helt riktig, får du full skår, svarer du delvis riktig, får du litt færre poeng. Svarer du ingenting, får du null poeng. Det gis ikke minuspoeng hvis du svarer feil på en oppgave, dette står også på Nokuts sider om eksamen. I tillegg vil helhetsinntrykket av besvarelsen din også spille inn på karakteren.

To sensorer gjør en helhetlig vurdering av din besvarelse basert på tre hovedpunkter

For når sensor finner fram kaffekoppen og setter seg ned for å avgjøre hvilken helhetlig karakter du skal få på anatomi- og fysiologieksamen i desember, så er det disse reglene hen må følge:

Sensor leter etter noen som kan hjelpe Tante Olga og de andre pasientene

Målet ditt er å bli verdens beste sykepleier for Tante Olga, og da kan du ikke skrive hva som helst! Du skal gi sensor inntrykk av at du er klar for å hjelpe både Tante Olga og Onkel Gunnar når du skal ut i praksis. Eksamen er jo tross alt bare en bitteliten hump på denne veien! Sørg for at sensor får et best mulig inntrykk av besvarelsen din, så øker sjansen for en god karakter!

Del denne artikkelen

Les mer:

Studietips: Lag en studieplan!

Et av våre beste studietips er å lage en studieplan. Her får du vite hvorfor og hvordan, og skal du ta nasjonal eksamen i anatomi og fysiologi i høst har vi laget en fiks ferdig studieplan til deg.

Les mer
Tid for faglig påfyll!

Med «faglig påfyll» holder du deg oppdatert på livreddende kunnskap til vår aller laveste pris. Det er hele 50 % fast rabatt for NSF-medlemmer!

Les mer